Pàgines

10 d’abr. 2024

MAGNIFICA TERCERA EDICIÓ DE L’OPEN CHESS MENORCA

 

Després d'uns quants de dies de relax i de reflexió es fa difícil narrar amb paraules el que hem pogut gaudir aquests dies a Ciutadella amb la tercera edició de l'Open Internacional Chess Menorca.

 

En un mateix lloc s'han ajuntat molts de factors, tots ells de suma importància pels escacs i també per Menorca: 365 escaquistes en total, d'ells 179 tenien una titulació (44 GM, 6 WGM, 58 IM, 6 WIM, 37 FM, 8WFM, 14 CM i 6 WCM), 50 països representats, partides de molta qualitat, gran difusió nacional i internacional de l'esdeveniment de l'any a la nostra illa, exportació de la marca Menorca com a turisme, jugar a la seu d'un Ajuntament.......i moltes més coses que podríem comentar, esgotant tots els adjectius possibles.

 

Tot això ha estat possible, sense cap mena de dubte, pels quatre guanyadors morals del torneig, David Pons, Oriol Masip, Miquel Mas, Francesc Pons, peces claus de tot aquest èxit. Podem dir que Menorca els deu molt a aquesta gent, i no tot sol a nivell escaquístic, sinó també a nivell de promoció del turisme internacional de la nostra illa. La feina realitzada durant molt de mesos s'han vist reflectida aquests 6 dies a hotel Marsenses i a l'hotel Carema de Calan Bosch (agrair també aquestes comoditats que han gaudit d'aquestes instal·lacions).

 

Ara que ja ha acabat, la difusió ha estat molt gran ja que en ell han pogut veure cada dia 4 partides en streaming, els principals portals s'ha fet ressò (Fide, chess24, chessbase premsa nacional, internacional, .......) i tot ha estat degut que no sempre es tindrà a Menorca per exemple el novè jugador del mon (Arjun Erigaisi), joves figures que estan catalogades com el nou Messi en els escacs (Faustino Oro), reconegut entrenador de futbol que ha tornat a "debutar" damunt un tauler (Quique Setien)......

 

Internet s'ha col·lapsat amb imatges, partides, "reels", històries, publicacions, notes de premsa, retransmissions en directe de El Divis, Miguel Illescas, Michael Rahal........amb l'epicentre d'aquest torneig que hem viscut aquí a Menorca.

 

Per tant, com a delegat de Menorca no em puc sentir més que orgullós del que s'ha fet a Menorca aquests dies i no hi ha paraules per agrair a totes les persones que s'han implicat amb aquest tercer projecte. I a les institucions (Ajuntament de Ciutadella, Consell Insular de Menorca) que també ho han recolzat, podran veure que aquest producte de qualitat té i tindrà molta repercussió econòmica per Menorca.

 

També, espero que tots els jugadors/es que s'han desplaçat fins Menorca hagin quedat encantats del torneig i de Menorca i podem dir que un bon grapet d'ells, així ja han comunicat la seva satisfacció a l'equip organitzador.

 

Per tot això l'Open Chess Menorca ha estat reconegut com un dels 50 millors tornejos del mon i ha repartit més de 20.000 € en premis i 10.000 € en formació.

 

Segur que Chess Menorca en aquests moments ja estan pensant amb la quarta edició en els dies posteriors de la setmana santa 2025 (del 22 al 27 d'abril), intentant millorant any darrera any

 

I si anem en els resultats finals......

 

Grup A:

 

El GM indí Arjun Erigaisi (2756 FIDE), amb 7'5 punts possibles de 9 ha quedat campió i amb els resultats obtinguts es situa a la sèptima posició actual del mon. En segon lloc ha acabat GM Kirill Alekseenko i tercer classificat i primer espanyol, el GM Maksim Chigaev, també amb 7'5 punts.

 

La millor femenina ha estat la jugadora GM xina Janer Zhu amb 6'5 punts finals. El millor jugador major de 50 anys Neil Bradbury amb 4'5 punts i el super 65, ha estat l'alemany Lothar Voght amb 5 punts.

 

El primer sub-18 ha estat GM Volodar Murzin amb 6'5 punts i el millor menorquí ha estat el jugador de Ciutadella Martin Krauchi amb 4 punts.

 

El millor jugador 2150 a 2300 Fide ha estat Sauat Nurgaliyev amb 6 punts, el jugador mallorquí Pablo Aguado en el de 2000 a 2150 Fide, el de 1850 a 2000 Zhi Chen i en el d'inferior a 1850 Aryan Mehta.

 

A més de tot això i molt important per tots ells ha estat, que s'han obtingut 16 noves normes de titulació internacional (4 GM,  9 MI , 2 WMi, 1 WGM).

 

I en quan a la resta de representació menorquina en tot moment han deixat el pavelló ben alt i han donat molts ensurts a jugadors que els superaven en molts de punts d'elo (per exemple victòria den Fredo Aguiló davant un GM de 2483 i altres victòries o taules davant jugadors molt  més forts).

 

Grup B:

 

La guanyadora absoluta ha estat la jugadora hungara Elena Andreeva amb 7'5 punts finals., seguida per la WFM Astrid Barbier amb la mateixa puntuació i tercer classificat Erik Olde amb 7 punts

 

La primera femenina ha estat Sarah Casimir amb 5'5 punts, millor sènior 50 Bern Salewski amb 6'5 punts i l'espanyol Felipe Martinez millor sènior 65 amb 5'5 punts.

El primer menorquí ha estat el jugador de Ciutadella Esteve Campins amb 6 punts, millor sub-18, el jugador de Maó, Daniel Garcia també amb 6 punts.

 

Altres premis obtinguts pels menorquins han estat Noa Permanyer primera femenina, segon classificat sub-18 Eloi Alles (5'5 punts) i Pau Genestar tercer classificat (5 punts).

 

Per veure la classificació final i tots els resultats es pot consultar:

-Grup A: https://chess-results.com/tnr819311.aspx?lan=2

-Grup B: https://chess-results.com/tnr819312.aspx?lan=2

-Blitz Nocturn: https://chess-results.com/tnr892600.aspx?lan=2

 

I aquí, hi ha alguns enllaços de noticies que s'ha publicat per internet:

https://es.chessbase.com/post/abierto-de-menorca-2024-r9

https://es.chessbase.com/post/abierto-de-menorca-2024-r7y8

https://es.chessbase.com/post/abierto-de-menorca-2024-r6

https://es.chessbase.com/post/abierto-de-menorca-2024-r4y5

https://es.chessbase.com/post/abierto-de-menorca-2024-r2y3

https://www.menorca.info/fotogaleria/fotos-clausura-del-iii-open-chess-menorca-entrega-premios.html

https://elpais.com/ajedrez/partidas/2024-04-04/una-joyita-de-menorca.html

https://as.com/masdeporte/polideportivo/el-partido-mas-duro-de-quique-setien-n/?fbclid=IwAR2QKGeZUQC9vwW9CdzGIENoSmgh2EH9F4doZTPFqAlN55LuvpJ0X9Krqt8_aem_AbUpqo9cM5-Y4gRsHziO9oPDcIX3XDyl--qg_f1_krqH08NzN1COrH1Rcx5SE3GMkdlbWJx7SRK4OtQRJ9aeQk87

 

I com a darrer comentari que vull fer d'aquest Open és que el guanyador de la primera i segona edició, el GM indi Gukesh, no ha pogut disputar aquesta edició perquè està competint per jugar la final de mon en el torneig de Candidats de la Fide, comandant actualment la classificació amb 3'5 després de 5 partides disputades.

 

Per últim vull comentar que a la pàgina de la Federació Balear, https://www.fbescacs.com/ca/campionats-d-espanya-sub08-18-2024.php ja hi ha informació disponible per tothom dels propers Campionats d'Espanya per Edats de la categoria sub-08 fins la sub-18 que es disputaren del 25 de juny al 4 d'agost a Salobrenya. A més de tota la informació que ha fet arribar la Federació Espanyola a la Balear, hi ha la circular 7-2024 a on es fixen els criteris per representar a les Balears i les ajudes corresponents que hi ha fixada per cada categoria.         

 

 

 

Llorenç Cardona Capó

Delegat d'Escacs a Menorca

 

<![if !vml]><![endif]><![if !vml]><![endif]>

 

 

 

 

  menorca@fbescacs.com

  https://www.fbescacs.com/ca/

  http://escacsmenorca.blogspot.com/?m=1

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada